PROGRAMMA AMERFORTISSIMO 2016


Volksmuziek

Donderdag 14 april 20:00 uur
Mannenzaal, Westsingel 47

Muziek uit alle windstreken. De Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla was al eerder te horen in Amersfoort. Samen met Lonneke van Straalen laat hij verschillende composities uit zijn moederland horen.
De Tsjechische componist Dvořák onderbrak zijn werkzaamheden in Praag en maakte in 1892 de overtocht naar New York. Daar schreef hij zijn befaamde ‘Amerikaanse’ strijkkwartet in F, wat tijdens Amerfortissimo gespeeld wordt door het Ragazze Quartet. Als uitsmijter hoort u de Zigeunerweisen van De Sarasate in een bewerking voor strijkkwartet en solo viool.


Treur & van Straalen

Vrijdag 15 april 20:00 uur
Rochuskapel, Pothstraat 16

Wat gebeurt er als je de religieuze kracht van muziek verbindt met de wereld van de talige verbeelding? Violiste Lonneke van Straalen en schrijfster Franca Treur brengen literatuur en muziek samen in een bijzonder concert.
Lonneke van Straalen vertolkt met haar muzikale vrienden Joseph Haydns ‘De zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis’. Haar uitvoering wordt
afgewisseld met een aangrijpend literair verhaal, voorgedragen door Franca Treur.


Masterclass

Zaterdag 16 april 9:30 – 11:00 uur
St. Aegtenkapel, Het Zand 37

9.30u Ensemble van leerlingen van Scholen in de Kunst
10.15u Ensemble van leerlingen van Scholen in de Kunst


Eigen instrumenten maken, kinderen 3+

Zaterdag 16 april 11:00 – 12:30 uur
Foyer St. Aegtenkapel, Het Zand 37

Maak je eigen muziekinstrument voor het kinderconcert HET REGENT HAGELSLAG
(Het regent hagelslag is op zondag 17 april om 9:30u in de St. Aegtenkapel te horen)


Bach, net zo maar anders

Zaterdag 16 april 14:00 uur
St. Aegtenkapel, Het Zand 37

Wat gebeurt er als de eeuwenoude muziek van Bach een eigentijdse conversatie aangaat met moderne dans? Bach, net zo maar anders laat zien en horen wat muziek en dans betekenen voor zowel de performer als het publiek.
Cellist Jan Bastiaan Neven en bariton Mattijs van de Woerd treden via hun muzikale fantasie in dialoog met de opzwepende dans van Heather Ware.


Mozart Maximaal: Arno Piters & Metamorphosen

Zaterdag 16 april 20:00 uur
St. Aegtenkapel, Het Zand 37

Deze avond staat volledig in het teken van wonderkind en muzikale grootmeester Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart wordt gerekend tot één van de componisten die binnen een traditie nieuwe muzikale wegen insloeg. Vanavond hoort u veel van zijn talent terug in symfonisch werk, het klarinet concert gespeeld door Arno Piters en begeleid door orkest.
Presentatie: Maartje Stokkers


Mozart Maximaal: Barbara Kozelj zingt Mozart

Zaterdag 16 april 21:30 uur
St. Aegtenkapel, Het Zand 37

Barbara Kozelj zingt de vijf mooiste aria’s uit opera’s als Le Nozze di Figaro en La clemenza dit Tito, begeleid door strijkkwintet en klarinet.
Als afsluiter het melodische strijkkwintet in g, gespeeld door Lonneke van Straalen, Gijs Kramers en musici van Club Classique.
Presentatie: Maartje Stokkers


Het regent hagelslag 3+ (kinderconcert)

Zondag 17 april 9:30 uur (duur: 40 minuten)
St. Aegtenkapel, Het Zand 37

Neem je eigen (gemaakte) instrument mee en speel mee in de kinderband!
Tijdens dit concert, voor kinderen vanaf 3 jaar, vertelt Lonneke wat voor muziek wij om ons heen horen en zelf maken in het dagelijks leven.
Verschillende klassieke werken worden afgewisseld met bewerkingen van bestaande kinderliedjes.
Na afloop kan iedere kleine en grote bezoeker met korting naar Dierenpark Amersfoort om te luisteren naar alle dierengeluiden!

Op zaterdag om 11:00u kun je in de foyer van de St. Aegtenkapel een eigen muziekinstrument maken voor het kinderconcert.

Kinderen tot 12 jaar gratis


Dromen over Spanje

Zondag 17 april 11:00 uur
St. Aegtenkapel, Het Zand 37

Wat hebben Sjostakovitsj, Ibert en Elgar gemeen?
Zij lieten zich inspireren door Spanje.
Sjostakovitsj ontsnapte aan de bittere realiteit van het Stalinistische regime en neemt ons mee naar zijn ideale Spanje. Het (inspirerende) verhaal van Don Quichotte op muziek van Ibert wordt gezongen door bariton Henk Neven.
Elgar trok zich na de Eerste Wereldoorlog terug op het platteland, lijdend aan depressies. Hij schreef daar zijn prachtige pianokwintet met in zijn achterhoofd een visioen van imaginaire stenen gestaltes van Spaanse monniken.


De kracht van Amersfoort

Zondag 17 april 13:30 uur
St. Aegtenkapel, Het Zand 37

Ensembles van Scholen in de Kunst laten horen wat zij tijdens de masterclass op zaterdag hebben geleerd.
Krijn Koetsveld komt samen met sopraan Wendy Roobol een voorproefje geven van het Monteverdi XL Festival.
Van 22 t/m 24 april is de eerste editie van dit festival te bezoeken in Amersfoort!


Ravel

Zondag 17 april 16:00 uur
St. Aegtenkapel, Het Zand 37

In dit concert staat Maurice Ravel (1875 – 1937) centraal. Deze Franse impressionist geeft het slotconcert een eigen kleur.
In een combinatie van strijkers, houtblazers en harp worden vier werken gespeeld uit verschillende periodes van zijn leven.
In ‘Blues’ is zijn fascinatie voor andere muziekstijlen als jazz en blues te horen. Het Introduction & Allegro was het eerste eigen werk wat hij heeft opgenomen. De structuur van zijn strijkkwartet is gebaseerd op het strijkkwartet van Debussy. Het duo voor viool en cello droeg hij op aan zijn voorbeeld Debussy.
Presentatie: Maartje Stokkers